به گزارش یزدفردا: براساس گزارش ScienceDaily، محققان مؤسسه کارولینسکا (Karolinska) در سوئد میگویند بهرغم عرضه داروهای مختلف آلزایمر، این داروها برای همه مبتلایان به زوال عقل کارایی ندارند؛ بنابراین آنها در پژوهش جدید بررسی کردند چه چیزی میتواند انعطافپذیری مغز را در برابر فرایندهای پاتولوژیک پیری افزایش دهد.
سالانه بیش از 20 هزار نفر در سوئد بهنوعی از زوال عقل مبتلا میشوند که بیماری آلزایمر تقریباً دوسوم موارد را تشکیل میدهد اما سرعت پیری مغز تحتتأثیر عوامل مختلفی قرار دارد.
ارتباط سلامت عروق با سن مغز
در پژوهش جدید، 739 انسان 70 ساله که از نظر شناختی سالم بودند، شرکت کردند. محققان از مغز آنها اسکن MRI گرفتند سپس با استفاده از الگوریتم مبتنیبر هوش مصنوعی، سن تصاویر مغزی را تخمین زدند.
محققان میگویند: «این الگوریتم هم دقیق هم قدرتمند است و بهآسانی میتوان از آن استفاده کرد. البته این هوش مصنوعی ابزار تحقیقاتی است که هنوز نیاز به ارزیابی بیشتر دارد اما هدف ما این است که در آینده نیز از آن استفاده بالینی شود، مانند تحقیقات درباره زوال عقل.»
همچنین برای اندازهگیری لیپیدها، گلوکز و التهاب از شرکتکنندگان نمونههای خونی گرفته شد. افراد تست شناختی نیز تکمیل کردند که در آن اطلاعات مربوط به سبک زندگی مانند ورزش و شرایط پزشکی قید شده بود. هوش مصنوعی سن مغز شرکتکنندگان را بهطور متوسط 71 سال تخمین زد. محققان سپس با کمکردن سن مغز بیولوژیکی از سن تقویمی به «شکاف سنی مغز» رسیدند.
محققان دریافتند دیابت، سکته مغزی، بیماری عروق کوچک مغزی و التهاب با پیرتر بودن مغز مرتبط هستند. یک سبک زندگی سالم شامل ورزش منظم میتواند با جوانتر بودن مغز مرتبط باشد. درکل محققان میگویند عواملی که بر رگهای خونی تأثیر منفی میگذارند، میتوانند با پیرتر شدن مغز نیز رابطه داشته باشند.
یافتههای این پژوهش در ژورنال Alzheimer's & Dementia منتشر شده است.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 28,دسامبر,2024